Renoveringsinformation
Renovering av lägenhet
Innan en renovering gäller att veta vad man får och inte får göra. I föreningens stadgar står vad föreningen ansvarar för och vad du som bostadsrättsinnehavare ansvarar för. Vissa renoveringar fordrar tillstånd från styrelsen, kanske också bygglov. Meddela därför styrelsen innan start av renovering. Tänk också på att informera grannarna om eventuella störningar.
Alla renoveringar ska uppfylla allmänna krav enligt t ex ByggAMA och branschregler som t ex Säkert vatten.
Fasta elinstallationer ska utföras av behörig elektriker.
I förekommande fall ska den som gör arbetet utfärda ett våtrumsintyg. Tänk på att anlita långsiktiga hantverkare. Om en VVS-firma upphör gäller inte deras våtrumsintyg längre.
Väggar och golv:
Att måla och tapetsera får bostadsrättsinnehavaren själv bestämma. Vid byte av golv är det viktigt med rätt ljuddämpning under. Själva ytskiktet ansvarar medlemmen för men om man kommer ner i mellanrummet mellan våningarna är det föreningens ansvar och då behövs ett tillstånd.
Badrum:
Renoveringen måste göras korrekt och fackmannamässigt. Om tätskiktet bryts ska nytt tätskikt göras och våtrumsintyg utfärdas. Vattenledningar och avlopp som ligger innanför tätskiktet är föreningens ansvar och får inte ändras utan tillstånd.
Om tätskiktet bryts ska golvbrunnen bytas, föreningen betalar den del av kostnaden som rör golvbrunnen.
Ska den flyttas krävs ett godkännande av styrelsen, eventuellt kan det fordras bygglov.
Endast eluppvärmda handdukstorkar får monteras.
Kök:
Ändring av vatten- och avloppsanslutningar i köket kräver samråd med styrelsen. Vattenskador är dyra att åtgärda, både för föreningen och bostadsrättshavaren. Förebygg skador genom fackmannamässiga installationer och skyddsmattor under diskmaskin, kyl och frys.
Kranar och vattenledningar ska vara godkända för användning i Sverige. I en del länder anses t ex inte kranvatten vara drickbart och de kan ha lägre tryck i vattenledningarna.
Spiskåpan över spisen ska vara avsedd för central utsugsfläkt. Den ska ha ett inställt grundutsug och ett spjäll för att öka utsuget vid matlagning.
Köksfläkt med motor, t ex kolfilterfläkt, får inte anslutas till husets ventilation. Om en sådan fläkt installeras måste särskilt don för grundutsuget monteras och ställas in.
Väggar:
Icke bärande väggar får rivas eller flyttas men kontrollera alltid med styrelsen innan.
Bärande väggar får inte ändras utan noggrann utredning av byggnadsingenjör, styrelsens godkännande och dessutom bygglov från kommunen.
Balkong:
Markiser, vindskydd, eluttag, belysning och alla andra fasta anordningar på fasaden på balkongen kräver tillstånd från styrelsen.
När det behövs, t ex för renovering ska de kunna tas ner och eventuella skador återställas av bostadrättsinnehavaren.
Fönster:
Fönster är föreningens ansvar och får inte bytas eller ändras. Bostadsrättshavaren svarar för byte av tätningslister och målning på insidan.
Element/radiatorer:
Element är föreningens ansvar, radiatorer får inte monteras bort eller flyttas utan styrelsens medgivande.
Elinstallationer:
All el, kontakter, elcentral och lamparmaturer i lägenheten är bostadsrättshavarens ansvar.
Alla ändringar i fasta installationer ska göras av behörig elektriker.
Ventilationsanordningar:
Medlemmen får inte ändra, sätta igen eller ta bort befintliga utsugsventiler och luftinsläpp. Rådgör med styrelsen som du behöver ändra något.