Ombyggnation i lägenhet

Ombyggnation i lägenhet

En bostadsrättshavare har ganska stor rätt att göra förändringar i sin lägenhet eftersom medlemmen har underhållsskyldigheten för lägenhetens inre. Vissa åtgärder i lägenheten kräver styrelsens tillstånd och från den 1 januari 2023 har reglerna i viss mån ändrats.

Medlemmen bestämmer mycket själv när det gäller ytskikt, utrustning och material i sin lägenhet och kan till exempel välja vilken typ av golv eller köksinredning denne vill ha. Men det finns förändringar som kräver styrelsens tillstånd.

 

Ändringar som kräver tillstånd

De ändringar i bostadsrättslagen som börjar gäller den 1 januari 2023 har förtydligat vilka förändringar som kräver tillstånd och också gjort listan längre. Dessa ändringar införs också i föreningens stadgar, bl. a. §§ 35, 36,42,43 och 49.

Ändringar som kräver tillstånd är

  • ingrepp i en bärande konstruktion,
  • installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten,
  • installation eller ändring av anordning för ventilation, t. ex byte spiskåpa/köksfläkt
  • installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet
  • någon annan väsentlig förändring av lägenheten.

Bland annat innebär det att en bostadsrättshavare alltså inte kan ta upp en dörr i en bärande vägg utan att först fråga styrelsen. Medlemmen får inte heller flytta kök eller badrum eftersom sådana ändringar ofta medför ändring av dragningar vatten, avlopp och ventilation. Även en så begränsad förändring som borttagande av ett element med vattenburen värme kräver tillstånd då det innebär påverkan på ledning för värme. Och att installera eller ändra en eldstad eller rökkanal kräver även det styrelsens tillstånd.

Det är ibland svårt att veta om en ombyggnad kräver tillstånd från styrelsen. Kontakta därför alltid styrelsen innan något arbete påbörjas. Normalt underhåll som målning, tapetsering, byte av vitvaror och dylikt kan naturligtvis göras utan tillstånd, men tänk på att inte störa grannar och att skydda gemensamma utrymmen.

En styrelse får neka tillstånd till en åtgärd endast om den är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Ett tillstånd kan dock villkoras.

 

 

Så här ansöker du om tillstånd för ombyggnad:

Ansökan om tillstånd till ombyggnad ska göras skriftligt till styrelsen på blanketten som finns här på hemsidan.  

Det är bostadsrättshavaren som ansvarar för att styrelsen får ett så bra underlag som möjligt, exempelvis ritningar och bygglov. Detta för att kunna göra en bedömning om tillstånd ska lämnas eller inte. Utan ett sådant underlag kan ansökan utan vidare avslås eftersom bedömningen inte är möjlig. Tänk på att vara ute i god tid, styrelsen måste gå genom ansökan noggrant och i vissa fall rådgöra med experter.

Om medlemmen är missnöjd med styrelsens beslut kan han eller hon begära att hyresnämnden prövar frågan. Nämndens beslut i en sådan fråga kan överklagas till Svea hovrätt.

Arbeten som kan störa får bara göras 07.00-19.00 vardagar och 08.00-17.00 andra dagar.

Ytor i gemensamma utrymmen ska skyddas mot skador. Använd täckpapp för att inte skada golv och håll rent så att man inte drar med smuts till andra ytor. Vid behov ska gemensamma utrymmen städas av efter varje arbetsdag.

Alla arbeten och installationer ska utföras fackmannamässigt. Elinstallationer ska utföras av behörig elektriker. Arbeten med vatten och avlopp ska utföras enligt branschregler som Säkert vatten och i förekommande fall ska Våtrumsintyg utfärdas av behörig installatör.

Tänk på att inte överbelasta eller snedbelasta hissar. Instruktioner för uppställning av entrédörrar ska följas.

Kärlen i miljörummet är avsedda för normalt hushållsavfall. Större mängder avfall lämnas på återvinningsstation, t. ex. NSR Filborna.

Bostadrättshavaren ansvarar för att hantverkare följer dessa anvisningar och föreningens ordningsregler.

Bostadrättshavaren ansvarar också för alla skador på gemensamma utrymmen och utrustning. Skador ska åtgärdas i samråd med styrelsen på bostadsrättshavarens kostnad.

Informera grannarna i alla trappuppgångar i god tid om arbeten som kan störa.

Allvarligt att göra ändringar utan tillstånd

Att utföra åtgärder utan tillstånd är grund för förverkande, som det heter i lagen. I stadgarna § 49 och 51 anges att styrelsen ytterst kan säga upp medlemmen som då tvingas flytta från sin lägenhet och att föreningen har rätt till skadestånd.

/ 20230313 BN